140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara

Social

În urmă cu 140 de ani, pe 13 mai 1880, la Casina din Deva, s-a întrunit Adunarea generală de constituire a Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara (Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat).
În următoarele săptămâni, vă vom face cunoscute principalele evenimente legate de înființarea, activitatea și rolul acesteia în cultura hunedoreană de la finalul secolului al XIX- lea – începutul secolului al XX-lea. Secolul al XIX-lea a fost martorul înființării societăților culturale din Transilvania, al căror obiectiv principal a fost punerea în valoare a valorilor culturale, istorice, etnografice, inclusiv prin constituirea de muzee care să funcționeze în cadrul lor.

Bogățiile comitatului Hunedoara au atras atenția oamenilor de cultură, astfel că nici acest spațiu nu putea să rămână în afara spiritului epocii. La jumătatea secolului al XIX-lea se fac primele încercări în sensul înființării unei asociații care să protejeze patrimoniul istoric al comitatului.
În numărul 31 al ziarului Hunyad, din anul 1879, dr. Sólyom-Fekete Ferencz, președintele tribunalului din Deva, sub titlul Să ne descoperim trecutul și să-i salvăm monumentele, face un apel pentru înființarea unei societăți care să aibă ca scop salvarea urmelor trecutului din comitatul Hunedoara. Autorul evidențiază diversitatea culturală a comitatului, trecând în revistă principalele puncte de interes istoric din zonă: descoperirile preistorice (unde remarcă activitatea Sofiei Torma), cele dacice, urmele colonizării romane, cetatea Devei, descoperirile de pe Valea Streiului, cele din zona minieră de la nord de Mureș, urmele epocii migrațiilor, cele rămase după venirea maghiarilor, documentele referitoare la zona de colonizare săsească Orăștie.

După ce constată că în deceniile anterioare n-a lipsit în totalitate interesul pentru trecut (amintind inițiativele lui Bethlen Olivér și Dobai István), face apelul „să punem umăr lângă umăr… să înființăm cât mai repede o societate”. Indiferent de numele pe care-l va purta,această societate trebuia să aibă ca scop, pe lângă realizarea unei baze materiale care să permită conservarea urmelor trecutului, păstrarea și valorificarea acestor monumente prin publicarea, în anuare, a unor lucrări științifice referitoare la acestea.
Un alt rol al societății ar fi acela de a educa pe membrii săi. Iar expunerea colecțiilor va da un motiv de vizitare a zonei pentru concetățeni, iar cu timpul și pentru străini, în final, ca o încununare a activității societății, se va publica monografia comitatului Hunedoara, lucru de mult timp dorit. În final, convoacă pe toți cei interesați în Sala mare a Casinei din Deva la adunarea din 16 noiembrie 1879.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns