Exponantul virtual al lunii aprilie

Divertisment

Proiectul Exponatul Lunii, al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, prin care s-a urmărit promovarea constantă a patrimoniului istoric diversificat deținut de instituția noastră, se mută on-line.
Astfel, vă propunem, să descoperiți în continuare, virtual, la propunerea și prin descrierile oferite de specialiștii nostri, povestea diferitelor artefacte aflate în colecțiile Muzeului din Deva.
Pentru luna aprilie 2020, aducem în atenția publicului
STATUIA ZEIȚEI HYGIEIA DIN CAPITALA DACIEI ROMANE
„Grija pentru sănătate, asigurată prin magie, religie și, mai târziu, medicină, este o constantă a umanității.

Șamani și vraci, sacerdoți înzestrați și medici erudiți, toți își puneau credința și cunoștințele în slujba sănătății omului. Medicina, inițial empirică, a evoluat spre o știință complexă, cu subdomenii specializate, aflată într-un progres continuu.
În lumea romană, zeul medicinei era Aesculapius, ale cărui origini trebuie căutate în mitologia greacă, unde îl întâlnim pe Asklepios, fiul zeului Apollo și al muritoarei Coronis. Moștenind de la tată calități salutifere și taumaturgice, acesta și le perfecționează sub îndrumarea centaurului Chiron.
Alături de Aesculapius o găsim extrem de frecvent pe Hygieia, una din fiicele sale, însărcinată cu prevenirea bolilor și menținerea sănătății. Împreună cu cei doi apare uneori și Telesphorus, fiu al zeului, care
întruchipează perioada de recuperare din boală. Templele dedicate acestor divinități erau adesea locuri în care se practica și medicina.

Exponatul lunii aprilie este o statuie care o înfățișează pe Hygieia. Artefactul face parte din fondul vechi al muzeului devean (nr. inv. 197), fiind achiziționată în anul 1887 de către Societatea de Istorie și Arheologie a
Comitatului Hunedoara, de la notarul public Bernath din Hațeg. Nu este nici o urmă de îndoială, însă, că piesa provine din ruinele Sarmizegetusei romane.
Sculptată în marmură de Bucova, statuia are o înălțime totală păstrată de 143 cm, lipsindu-i însă capul, brațul drept și palma stângă. Zeița este îmbrăcată convențional, în chiton (rochie) lung, legat sub sâni cu un cordon, peste care este așezat un himation (mantie). Elaborarea modelajul veșmintelor, al cutelor, care, cel puțin la nivelul bustului, are un aspect vădit geometrizat, indică faptul că avem de-a face cu un produs al unui atelier local care a activat în perioada antonină târzie.

Pe postament este gravată inscripția: Aesc(ulapio) et Hygiae / P(ulius) Ael(ius) Theimes [trad: Lui Aesculapius și Hygiei, Publius Aelius Theimes (a dedicat această statuie)]. Dedicantul, al cărui nume îi trădează originea palmyreană, este cunoscut și din alte epigrafe sarmizegetusane, fiind un veteran longeviv, care ajunge la un moment dat să ocupe funcția de duumvir al Coloniei Dacica Sarmizegetusa.
Judecând după perioada când a activat Publius Aelius Theimes, dar și a detaliilor sculpturale, monumentul poate fi datat cel mai devreme la finele secolului al II-lea sau chiar la începutul următorului”.
Dr. Oana Cornelia Tutilă
Secția de Arheologie Deva a Muzeului Civilizației Dacice și Romane
Vizitați pagina noastra de Facebook https://www.facebook.com/MCDRDeva/și site-ul Muzeului Civilizației Dacice și Romane  www.mcdr.ro.
Vă așteptăm cu drag!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns