Comunicat – piese restaurate

Social

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva expune astăzi, on-line, o altă serie de piese restaurate în Laboratorul de Restaurare, Investigaţii, Conservare.
ÎN SPATELE VITRINEI
<<Continuând seria „În spatele vitrinei”, aducem în atenţia publicului povestea altor obiecte născute din cioburi.
Călătorim azi în sec. XIX, când pe teritoriul judeţului Hunedoara a prins contur încet, încet, proiectul înfiinţării unei manufacturi de obiecte din faianță fină, la Batiz. Condusă de familia D’Andre de-a lungul a 6 decenii, a devenit renumită prin calitatea și varietatea produselor fabricate. În dezvoltarea sa, manufactura a cunoscut trei perioade,corespunzătoare anilor 1805-1820, 1820-1835 şi 1835-1848.

Pe lângă toată gama de articole de folosință casnică: farfurii, platouri, fructiere, castroane, căni, cești, zaharuri,recipiente pentru uz farmaceutic, se extinde activitatea și la fabricarea șamotei pentru cuptoarele de fier de la Hunedoara și a cahlelor pentru sobele de teracotă.
La 1822, presa vremii aprecia că „în Transilvania… cele mai căutate sunt vasele fine,de culoare gălbuie fabricate la Batiz”. În această perioadă a fost elaborată o variantă a tehnologiei vaselor de culoarea osului realizate prin turnare, glazurare şi decor pictat cu albastru de cobalt.

Cele două farfurii selecţionate sunt realizate din faianţă fină acoperită cu un smalţ alb-gălbui, lucios, omogen. De formă circulară, cu marginea ajurată „imitând țesătura de curmei” şi marcată de un decor fin, liniar cu albastru de cobalt. Central, pe o suprafață ocru-verzui, într-un medalion rombic este redat un cadru peisagistic compus din elemente
vegetale și o clădire. Motivul decorativ specific acestei perioade, aşa numitul „buchet vienez” fiind realizat tot cu albastru de cobalt. Prezintă marca de atelier şi aparţin stilului neobaroc.
Analizate în cadrul laboratorului de restaurare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane au fost supuse unui flux de restaurare-conservare individualizat redându-le astfel strălucirea de odinioară cu care au înfrumuseţat saloanele burgheziei europene.

Plasare obiectelor în epoca lor istorică, în mentalitatea vremii şi în viaţa cotidiană prin expunerea în cadrul expoziţiei “Ceramica fină de Batiz din Patrimoniul Muzeului din Deva”, se valorifică prețioasa colecție de ceramică fină de Batiz, prin etalarea celor douăzeci și două de piese pe
care Muzeul Civilizației Dacice și Romane le deține în patrimoniul său>> relatează Daniela Gheară. Colecţia a fost restaurată de Daniela Gheară, expert restaurator ceramică, sticlă,porţelan, Secția de Restaurare, Conservare, Investigaţii a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
http://mcdr.ro/expozitii-si-evenimente/arhiva-expozitii-si-evenimente/item/1420-vernisajul-expozitiei-ceramica-fina-de-batiz-din-patrimoniul-muzeului-din-deva-16-ianuarie-2020-ora-12-00

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, vă invită să vizitați aceste exponate,virtual, pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției:  www.mcdr.ro.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns