Informare întâlnire în Valea Jiului Prefect – Lideri sindicat Muntele

Social

Cele mai importante probleme ale Complexului Energetic Hunedoara, situaţia socială actuală din Valea Jiului şi viitorul mineritului au fost principalele teme discutate astăzi la Petroşani, pe parcursul unei întâlniri a prefectului Judeţului Hunedoara, Călin-Petru Marian cu o delegaţie a conducerii sindicatului „Muntele”, condusă de preşedintele Darius Cîmpean.
La discuţii a participat şi conducerea C.E.H. reprezentată de Cristian Roşu, Administrator special şi Samuel Dioane, director general.
Sindicaliştii au solicitat sprijinul Instituţiei Prefectului şi al Guvernului României pentru rezolvarea următoarelor probleme ale angajaţilor şi ale administraţiei:

  1. Înfiinţarea cât mai curând posibil a „Complexului Energetic Valea Jiului” cu grup pe gaz la Paroşeni, pe lângă cel pe cărbune, cu microcentrala pe pârâul Baleia, împreună cu cele 4 exploatări miniere (Lupeni şi Lonea cu Ajutor de Stat, Livezeni şi Vulcan, fără Ajutor de Stat) şi Sucursala „Prestserv”.
  2. Trimiterea de către autorităţile statului la Bruxelles a unei Renotificări, având în vedere „Memorandumul” semnat la nivelul Guvernului, prin care să se solicite prelungirea pentru
    minele Lupeni şi Lonea a activităţii din subteran, conform studiilor realizate la indicaţia Comisiei Europene.
  3. Accesarea „Fondului de Rezervă” de la nivelul Guvernului pentru acordarea părţii financiare care va rămâne neplătită din restanţele salariale ale angajaţilor CEH, după ce ajutorul acordat de executiv va fi acordat.
  4. Prelungirea acordării Serviciilor de Sistem cel puţin până în luna aprilie, pe perioada de furnizare a agentului termic şi a apei calde în Valea Jiului şi municipiul Deva. Serviciile de Sistem ar putea asigura din partea statului 4 milioane de lei, o sumă extrem de importantă, în
    această perioadă, pentru CEH.

Prefectul judeţului, Călin-Petru Marian, le-a precizat reprezentanţilor celor peste 3000 de membri de sindicat că ajutorul pentru pagubele produse la E.M. Lupeni în urma inundaţiilor din această vară a fost aprobat de Guvernul României, urmând ca banii să intre în scurt timp în conturile Complexului Energetic Hunedoara.
De asemenea, reprezentantul guvernului în judeţul Hunedoara i-a asigurat pe partenerii de discuţie că Instituţia Prefectului se va implica în rezolvarea acestor probleme, în primul rând prin informarea premierului Ludovic Orban despre solicitările prezentate astăzi precum şi prin discuţii instituţionale cu şefii ministerelor de care depinde activitatea angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara.

Totodată, Călin-Petru Marian a precizat că va sprijini instituţional administraţia şi sindicatele din Valea Jiului în accesarea fondurilor europene pentru investiţiile solicitate de sindicat: construirea microhidrocentralei de pe pârâul Baleia, a grupului pe gaz de la Paroşeni şi pentru modernizarea activităţii din subteran a celor 4 unităţi miniere.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns