Muzeul Civilizației Dacice și Romane – în trecut Muzeul Județean Deva, continuator al Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara – se află în Deva, pe B-dul 1 Decembrie nr. 39 și oferă publicului iubitor de istorie interesante expoziții permanente, precum și o mare diversitate de expoziții temporare: de la istorie, până la arte plastice.
Înființat în 1882, este adăpostit de Castelul Bethlen sau Magna Curia, cea mai veche clădire monument istoric din Deva care s-a păstrat. Începuturile muzeului se leagă de momentul înființării „Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara” în 1880, societate al cărei statut prevedea înființarea unui muzeu de antichități, obiectiv realizat doi ani mai târziu.
Palatul Magna Curia a fost ridicat, în stil renascentist în 1621 de Gabriel Bethlen — de unde și denumirea „Castelul Bethlen”—pornind de la casa construită la poalele Cetății Deva, în 1582, de către căpitanul garnizoanei cetății, Francisc Geszty.
Edificiul a suferit mai multe transformări în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, când a primit o înfățișare relevant barocă, prin adăugarea unei scări monumentale și a unui balcon polilob.
Începând cu 1998, a intrat într-un proces de restaurare, încheiat în 2006, când s-a făcut și recepția clădirii. La sfârșitul anului 2011 s-a finalizat și reabilitarea corpului administrativ ce cuprinde, pe lângă ansamblul de birouri, și depozitele necesare păstrării colecțiilor muzeale la standardele impuse de legislație.
Colecțiile muzeului au fost depozitate inițial într-o casă particulară și, din 1890, în șase săli de clasă ale Școlii de Științe Exacte, în prezent Colegiul Național Decebal Deva. Muzeul, după periplul prin locațiile amintite, a primit ca și sediu, Castelul Magna Curia și a funcționat sub denumirea de Muzeul Județean Deva. În 1994, prin decizia Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din 4 iulie, denumirea instituției a fost schimbată în Muzeul Civilizației Dacice și Romane.
În prezent muzeul este organizat în trei secții principale — Istorie și Artă, Științele Naturii, Numismatică și Tezaur — cuprinzând bunuri culturale clasate în tezaurul patrimoniului cultural național.
Deține colecții de arheologie din perioadele preistorică, dacică, romană, premedievală și medievală timpurie: reliefuri de la Ulpia Traiana și Micia, unelte de minerit, atelier de fierărie, instrumente medicale, piese de bronz, numismatică, istorie, artă plastică, artă decorativă, carte veche românească și străină, arme albe și de foc.
De asemenea, muzeul deține colecții de etnografie (costume populare, unelte, împletituri, ceramică de Botiza, icoane pe sticlă) și de științele naturii (botanică, paleontologie, malacologie, entomologie, vertebrate, mineralogie), dar și o bibliotecă conținând peste 40.000 volume.
Fondul de carte este alcătuit din carte românească veche, carte străină veche, periodice și carte de specialitate din toate perioadele și domeniile istoriei.
Ansamblul expozițional al muzeului s-a aflat în ultimii ani într-un amplu proces de reorganizare în cadrul căruia s-a avut în vedere și reabilitarea clădirilor, în care funcționează secțiile din teritoriu — Secția de Istorie Locală și Etnografie Brad, Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie, Secția de Arheologie Sarmizegetusa și Complexul memorial „Aurel Vlaicu”, dar și Complexul de monumente de la Țebea.
În 2012 a fost inaugurat și „Lapidariul” în imediata vecinătate a Palatului Magna Curia, cuprinzând piese provenind din preistorie, din epoca dacică și din perioada romană, aflate în patrimoniul muzeului. Printre acestea se regăsesc: cinci piese megalitice, descoperite în zona dintre localitățile Baia de Criș și Țebea (jud. Hunedoara); blocuri incizate cu litere grecești descoperite la Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie sau Sarmizegetusa Regia; o tablă mithriacă, cu reprezentarea zeului Mithras omorând ritual un taur.
Alte piese semnificative din Lapidariu sunt o coloană votivă dedicată zeului Nabarzes, o inscripție inedită redactată în limbile latină și greacă descoperită la Germisara (Geoagiu-Băi, jud. Hunedoara), precum și diverse inscripții ale oficialilor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Și arta funerară este bine reprezentată în Lapidariu, prin diferite tipuri de monumente funerare, precum un leu funerar, un sarcofag sau singura aediculă descoperită întreagă pe teritoriul Daciei, la Micia.
La sfârșitul lunii februarie 2014, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a fost inclus pe lista muzeelor promovate de portalul euromuse.net, devenind al doilea din România, promovat de portal, după Muzeul Național de Artă al României. Site-ul oferă informații despre instituții în mai multe limbi europene, fiind actualizate regulat, în colaborare cu muzeele partenere din 28 de țări europene.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.