Muzeul Aurului din Brad

Divertisment

Ştiaţi că dintr-un gram de aur se poate face un fir lung de 30 m? Că aurul pur este atât de moale încât poate fi îndoit cu mâna? Sau că medaliile olimpice de aur conţin acest metal în proporţie de doar 1,34 %?

Dar că Muzeul Aurului din Brad este singurul de acest gen din Europa şi unul dintre cele trei existente în toată lumea?

Indiferent de răpuns, vă invităm să păşiţi cu noi în acest “bogat” şi inedit muzeu!

Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896, când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. În cursul anilor s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa, în prezent fiind expuse cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume. De exemplu, doar una dintre şoparlele din vitrine a fost evaluată la 3 milioane de dolari!

Deşi a avut întotdeauna un caracter particular, cu un orar de vizitare limitat la programul de lucru al unitãtii care îl gestioneazã, colecţia a fost vizitatã de un mare numãr de persoane. Elevi, studenţi sau iubitori ai frumuseţilor naturii, specialişti în domeniul geologiei şi mineritului, personalitãţi ale vietii culturale, politice şi stiintifice din ţarã şi de peste hotare, au rãmas impresionaţi de frumuseţea deosebitã a exponatelor şi de valoarea ştiintificã a multora dintre ele. Mãrturie stau numeroasele impresii înscrise de aceştia în registrele de vizitatori, cel mai vechi pãstrat fiind din anul 1912.

Colecţia începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenţa omului în urmã cu 5000 de ani şi a unei activitãţi de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte şi obiecte vechi folosite la extragerea şi prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor douã secole, dar şi imagini fotografice sugestive privind aceste activitãţi.

În sãlile muzeului vizitatorul are prilejul de a cunoaşte aurul într-o ipostazã ineditã, aceea de minereu, în care el apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule şi rarele combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanitul şi nagyagytul s-au identificat pentru prima datã în lume în zãcãminte din Muntii Apuseni.

În muzeu se regăsesc majoritatea zãcãmintelor de aur din România. Cel mai bine reprezentate sunt însă zãcãmintele din zona Bradului, de aici provenind si cele mai spectaculoase forme. Unele dintre ele sugerează plante sau animale, altele obiecte: frunze, flori, şarpe, căţel, aripi de pasăre, tun sau … harta României.

Muzeul prezintã în continuare o colecţie mineralogicã generalã, cu peste 800 exponate provenind din foarte multe ţări.

Dacă fotografiile prezentate vă încântă privirea, imaginaţi-vă ce sentiment veţi avea dacă veţi vedea în realitate strălucirea acestor exponate!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns