Comunicat sit Soimus -Teleghi

Social

Colectivul de arheologi de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a participat în cursul anului 2011, la cercetările preventive de pe traseul autostrăzii ce traversează județul Hunedoara, pe parcursul cărora a descoperit câteva importante situri arheologice, cu însemnătate atât locală, dar și regională și națională.
Unul dintre aceste situri este și cel de la Șoimuș – Teleghi, cercetat de specialiștii arheologi de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare și sub autoritatea științifică a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București.
“Din așezările dezvelite în acest punct a fost recuperată o mare cantitate de materiale arheologice,între care ceramica ocupă locul cel mai însemnat. O altă importantă categorie de materiale este și lotul de resturi faunistice, adică materialul osteologic de origine animală, cu o pondere cantitativă la fel de mare.

Pentru a reconstitui însă mai în amănunt viața acestor comunități, deziderat firesc și obligatoriu al oricărui demers arheologic, sunt necesare cercetări interdisciplinare, care să ofere rezultate ce se vor corobora unele cu altele, pentru lămurirea diverselor aspecte ale acestui îndepărtat trecut. Unul dintre acestea vizează și relația omului cu mediul animal, fiindcă este cunoscut că o importantă sursă de hrană era constituită din fauna domestică, precum și din cea sălbatică a spațiului natural înconjurător.
Din aceste motive, colectivul de arheologi ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane, care a cercetat situl de la Șoimuș, a materializat, în ultimii ani, o colaborare foarte fructuoasă cu Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, ai cărei specialiști în arheozoologie au prelucrat însemnata cantitate de resturi faunistice provenite din săpătura arheologică. Astfel, aceste date preliminare, rezultate în urma acestei cercetări, au fost deja comunicate în cadrul Simpozionului „ArheoVest”: Interdisciplinaritate în Arheologie, desfășurat la Timișoara, în 23 noiembrie 2019.

În acest moment s-a încheiat analiza arheozoologică a materialului osteologic provenit din cercetarea arheologică preventivă din situl Șoimuș – Teleghi, sector B, din cadrul proiectului ”Autostrada 2011” și urmează să fie adus de la Iași materialul osteologic împrumutat pentru analize. Deasemenea va fi transportat la Iași materialului osteologic provenit din cercetarea preventivă din același sit, sectorul A, desfășurată în comun cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” București – Centrul de Tracologie.
Aceste date vor fi, desigur, rafinate în perioada următoare, pentru conturarea mai amănunțită a interacțiunii dintre om și animal, nu doar sub aspectul sursei de hrană, ci și al rolului animalelor domestice în economia de subzistență a epocii.
Derularea prelucrării materialului arheologic de la Șoimuș – Teleghi se va desfășura și în continuare, în paralel cu celelalte cercetări interdisciplinare, pentru a putea, în finalul acestor activități, să realizăm monografia arheologică a așezării preistorice din acest punct.
Acest demers îl dorim să fie o contribuție importantă și de referință la cunoașterea trecutului îndepărtat al acestor locuri, atât pentru sporirea cunoștințelor de specialitate, adresată istoricilor, dar și pentru a face accesibil publicului interesat noile informații asupra trecutului, aduse de cercetările arheologice preventive, prilejuite de marile lucrări de infrastructură a transporturilor, desfășurate în județul nostru până în prezent”, menționează dr. Antoniu Marc, arheolog în cadrul Secției de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns